Posted on Leave a comment

Типове стъпала

Типове стъпала

НИСЪК СВОД

В какво се изразява?

Ниският свод или т.нар. плоско стъпало е често срещано състояние. То се появява, когато в процеса на ходене сводът на стъпалото пропада под тежестта на теглото, което носи. Стъпалото става плоско и равно, губи вътрешната си вдлъбнатина между възглавничките на пръстите и петата и докосва пода с цялата си площ.

Как възниква?

Плоското стъпало може да е вродено, но може и да се придобие вследствие на наднормено тегло, неудобни обувки – тесни или с висок ток, бременност, травми, продължително стоене в изправено положение.

Кои са симптомите?

Ако при ходене и стоене лесно изпитвате умора или усещате болки в стъпалата, прасците, кръста и гърба; ако започват да ви стават обувки с един номер по-големи и изтърквате вътрешната част на ходилото на обувките си, е възможно да имате плоскостъпие. Възможно е плоскостъпието да доведе до различни състояния на стъпалото ви, като болезнен свод, болки в коленете, буниони и др.
Направете отпечатък от стъпалото си с индиго или с помощта на апаратура за компютърна диагностика – така може да се определи по-точно както профилът на свода ви, така и наличието и степента на плоскостъпие.
Вижте това видео, което онагледява плоскостъпието.

ВИСОК СВОД

В какво се изразява?

Характеризира се с това, че средният ходилен отдел е повдигнат повече от обичайното, което води до завъртането на пръстите и петата леко навън- т.нар. супинация. Вследствие на което, натискът се съсредоточава върху петата и главичките на метатарзалните кости (възглавничките). При ходене тежестта пада повече върху външната страна на стъпалото, откъм малкия пръст, а натоварването се поема диспропорционално от петата и възглавничките.

Кои са симптомите?

При по-големи активности, например ходене или спорт, това неправилно разпределение може да доведе до болезнени състояния в колената, бедрата и долната част на кръста. Възможно е да се появят и развият проблеми в петата и/или в предната част на стъпалото, включително и деформации на пръстите.

Какви мерки може да вземете?

За да се чувствате удобно е добре да използвате ортопедични стелки, които да поглъщат и омекотяват ефективно натиска, и да прехвърлят натоварването от петата и възглавничките към средият ходилен отдел на стъпалата. Стелките, осигуряват отлична поддръжка за високи сводове, като запълват празнината между свода и земята и увеличават опорната площ на стъпалото.
За да се облекчи предната част на стъпалото и дискомфорта в зоната на възглавничките, се препоръчват стелки с допълнителна метатарзална поддръжка.
Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

Вашият коментар