Posted on Leave a comment

За болките в седалищния нерв

За болките в седалищния нерв - ортопедичен магазин МЕДИ СИ Пловдив

Седалищният нерв е най-големият и най-дълъг нерв в тялото и се простира от гръбначния стълб (близо до таза) надолу към двата крака. Всеки седалищния нерв се състои от по-малки клонки-нерви, които се простират до краката. Когато клиентът изпитва ишиас/радикулит, болката може да излъчва по протежение на крака до коленете, петата и пръстите на ходилото. Възниквайки близо до таза в дълбините на седалищните мускули, ако не се вземат мерки, то се превръща в хронична болка и времето за възстановяване се удължава.

Posted on Leave a comment

Какво си причиняваме, когато се изгърбваме

What Happens When You Slouch?

What Happens When You Slouch?

Публикувахте от 7-Second Riddles в Понеделник, 18 юни 2018 г.

Posted on Leave a comment

Типове стъпала

Типове стъпала

НИСЪК СВОД

В какво се изразява?

Ниският свод или т.нар. плоско стъпало е често срещано състояние. То се появява, когато в процеса на ходене сводът на стъпалото пропада под тежестта на теглото, което носи. Стъпалото става плоско и равно, губи вътрешната си вдлъбнатина между възглавничките на пръстите и петата и докосва пода с цялата си площ.

Как възниква?

Плоското стъпало може да е вродено, но може и да се придобие вследствие на наднормено тегло, неудобни обувки – тесни или с висок ток, бременност, травми, продължително стоене в изправено положение.

Кои са симптомите?

Ако при ходене и стоене лесно изпитвате умора или усещате болки в стъпалата, прасците, кръста и гърба; ако започват да ви стават обувки с един номер по-големи и изтърквате вътрешната част на ходилото на обувките си, е възможно да имате плоскостъпие. Възможно е плоскостъпието да доведе до различни състояния на стъпалото ви, като болезнен свод, болки в коленете, буниони и др.
Направете отпечатък от стъпалото си с индиго или с помощта на апаратура за компютърна диагностика – така може да се определи по-точно както профилът на свода ви, така и наличието и степента на плоскостъпие.
Вижте това видео, което онагледява плоскостъпието.

ВИСОК СВОД

В какво се изразява?

Характеризира се с това, че средният ходилен отдел е повдигнат повече от обичайното, което води до завъртането на пръстите и петата леко навън- т.нар. супинация. Вследствие на което, натискът се съсредоточава върху петата и главичките на метатарзалните кости (възглавничките). При ходене тежестта пада повече върху външната страна на стъпалото, откъм малкия пръст, а натоварването се поема диспропорционално от петата и възглавничките.

Кои са симптомите?

При по-големи активности, например ходене или спорт, това неправилно разпределение може да доведе до болезнени състояния в колената, бедрата и долната част на кръста. Възможно е да се появят и развият проблеми в петата и/или в предната част на стъпалото, включително и деформации на пръстите.

Какви мерки може да вземете?

За да се чувствате удобно е добре да използвате ортопедични стелки, които да поглъщат и омекотяват ефективно натиска, и да прехвърлят натоварването от петата и възглавничките към средият ходилен отдел на стъпалата. Стелките, осигуряват отлична поддръжка за високи сводове, като запълват празнината между свода и земята и увеличават опорната площ на стъпалото.
За да се облекчи предната част на стъпалото и дискомфорта в зоната на възглавничките, се препоръчват стелки с допълнителна метатарзална поддръжка.
Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

Posted on Leave a comment

Как да изберем колан за кръста

Как да изберем колан за кръста?

Най-важните въпроси, които трябва да зададем на човека, който ни го предлага:

В последните една-две години в България нарасна търсенето на ортопедични колани против болки в кръста. Този завишен интерес се дължи на факта, че когато са качествени, те помагат, при това повече, отколкото хапчетата и свещичките с противоболков и противовъзпалителен ефект. Задно с качествените продукти обаче се проявиха и много, които могат повече да навредят, вместо да помогнат.

1. Задайте въпрос дали коланът, който ви се предлага, е предназначен срещу болки в кръста. Ако ви отговорят, че освен срещу болките в кръста, той ще ви помогне срещу куп други заболявания, е най-добре да го откажете.

Това означава, че той не е изработен за подкрепа кръста, което вече крие здравословни рискове.

2. Коланът трябва да е твърд, а откъм гърба трябва да бъде подсилен с метални банели. Банелите изпълняват важна роля в поддържането на изправената стойка на кръста и гърба и имат за цел да ограничат усукването на кръста при навеждане или друго движение, което обикновено е причина за рецидиви при дискова херния или сецване.

Материята, от която е изработен, трябва да е плътна и да не се огъва лесно.

Ето защо носенето на колан от мека материя и без поддържащи елементи (метални банели) е съвсем безсмислено. Ако някой ви препоръча такъв, значи не е наясно със спецификата на това сериозно заболяване.Коланите без метални банели не могат да осигурят достатъчно стабилност на кръста и не могат да предпазят нервните влакънца от прищипване на нервните влакънца от прешлените. Именно нарушаването на целостта на диска на прешлена, при което частички от него или неговото централно ядро изскачат назад или встрани и притискат минаващото оттам коренче на нерва, са причина за появата на дисковата херния.

3. Коланът, който избирате да носите, не трябва да загрява. Загряващите колани се използват само за отслабване и за нищо друго.

Тези, които предлагат загряващи колани обикновено агитират, че така се постигал по-бърз обезболяващ ефект при болки в кръста. При дискова херния от какъвто и да е тип загряването е абсолютно противопоказно. При загряване на болезненото място, по какъвто и да е начин, болката може за момент да намалее, но после се увеличава. Коренчето на нерва, при болки в кръста, е възпалено и поради това то е увеличило размера си. При загряване то още повече се уголемява и след това връщането му в нормалното положение става много по-трудно, а в някой случаи става и невъзможно.
Този факт е добре известен и затова няма невролог, който би ви препоръчал загряване при поставена диагнози „дискова херния”. Понякога търговците просто прикриват този факт, затова бъдете изключително внимателни. Загряването вреди на здравето и трябва да се избягва при избора на продукти или препарати за лечение на дисковата херния, които имат загряващ ефект.

4. Ширината на колана трябва да е такава, че при правилно слагане да захваща поне 20 сантиметра по височината на гръбнака.

Закопчаването трябва да е сигурно с широка залепваща бленда, за да не се допуска разхлабване или откачане на колана при натоварване.

Накрая…проучвайте добре продуктите, които избирате за вашето здраве. Защото със здравето не бива да се правят компромиси. Не се подлъгвайте по гръмки обещания за бързо облекчаване на болката, защото те могат да ви наредят в последствие.
Добре е да знаете и това… Според статистиката близо 20% от населението в активна възраст страда от дископатия. На какво се дължи тази тенденция?!

Защо се появяват дисковите хернии?

Те се срещат при хора на възраст от 15 до 80 години. При младите много често причината е травма от вдигане на тежест, продължител­но въздействие на ви­брации или ротационни движения. Постоянната неправилна стойка също може да доведе до хер­ния. Има и семейства, предразположени към образуване на дискови хернии.

Откъде идва болката?

Междупрешленните дискове са съставени от еластична хрущялна тъкан, фиксирана между прешле­ните. Всеки диск е пред­ставен от плоска, кръгла капсула с диаметър около 2,5 см и дебелина 6-7 см. Външната част се нарича фиброзен пръстен (annulus fubrosus), защото е съста­вена от твърда, фиброзна мембрана, която нормално ограничава пихтиестото вещество (nucleus pulposus) във вътрешността на диска.При травма или като резултат от остаряване­то на организма фиброзната мембрана може да се измести, нацепи или разкъса, като остави пих­тиестото вещество да се изплъзне и оформи херния. В зависимост от место­положението и размера си тя може да предизвика или не болка.

Дискови хернии могат да се получат на различни места по гръбнач­ния стълб. Най-често се появява лумбалната диско­ва херния (тази в областта на кръста).

Posted on Leave a comment

Правите ли правилно масаж

How To Do A Massage Correctly?

How To Do A Massage Correctly?

Публикувахте от 7-Second Riddles в 25 април 2018 г.

Posted on Leave a comment

Упражнения за болки във врата и кръста

Гърбът и гръбначният стълб са едни от най-подвижните и незащитени области на опорно-двигателния апарат, който с възрастта претърпява различни дегенеративни промени. Оттук и намаляването на мобилността и синдрома на възникване на болка.

Гимнастическите упражнения за Бубновски са истинско спасение за милиони, защото те не изискват много време и тяхната ефективност са доказани на практика.

Ще ви кажем как да се отървете от болката в шията и да укрепите мускулите по простата техника на д-р Бубновски. 7 прости упражнения ще създадат невъзможното. Основното нещо е да не бъдете мързеливи!

Упражнения за укрепване на врата и кръста

Тези прости и ефективни упражнения могат да бъдат усвоени за 1-2 тренировки на всяка възраст, те могат да бъдат включени в комплекса за сутрешни упражнения или изпълнени отделно. Преди началото на часовете, направете лек загряващ или загряващ самомасаж на врата. Такъв трик ще спомогне за ускоряване на кръвообращението и изтичането на лимфа, както и за спиране на мускулния спазъм.

Ако стоящата позиция ви причинява замаяност и неразположение, упражненията трябва да се извършват при седнало положение. Ако болката или дискомфортът се увеличат, активността трябва да бъде спряна и да бъдете  консултирани от инструктор или лекар. Дишащият ритъм също е важен: упражнението се извършва на вдишване, а връщането в началната позиция е при издишване.

„Метроном“

Метроном - упражнение за кръста и врата от МЕДИ СИ ПЛОВДИВ ЕООД

Първото упражнение е бавното наклон на главата към дясното рамо, после към лявото. Поправете гърба си и леко огънете главата до дясното рамо. Задръжте в това положение за 30 секунди. След като се върнете в стартовата позиция, извършете същата манипулация в обратната посока. Повторете 5 пъти.

„Пролет“

Пролет - упражнение за кръста и врата от МЕДИ СИ ПЛОВДИВ ЕООД

Наклонете главата си възможно най-напред, като докоснете гърдите си с брадичката си. След това леко дръпнете врата си напред и нагоре. Направете 5 повторения.

„Херон“

Херон - упражнение за кръста и врата от МЕДИ СИ ПЛОВДИВ ЕООД

По време на това просто упражнение, мускулите на врата и гръдния кош са добре развити. В седнало положение изправете гърба си и сложете ръце на коленете си. Постепенно поемайте ръцете си зад гърба си, докато дърпате брадичката си нагоре. Внимателно опъвайте мускулите си и останете в това положение за 30 секунди. Направете 5 повторения.

„Поглед в небето“

Поглед в небето - упражнение за кръста и врата от МЕДИ СИ ПЛОВДИВ ЕООД

Наклонете главата си назад и внимателно я завъртете от едната страна в другата. Това упражнение се състои от 6 повторения.

„Факир“

Факир - упражнение за кръста и врата от МЕДИ СИ ПЛОВДИВ ЕООД

Това упражнение частично повтаря предишното. Вдигнете ръцете си в лактите и ги закопчайте над главата си. Бавно обърнете главата си наляво и надясно, задържайки се във всяка позиция за 15-30 секунди. Направете 6 повторения.

„Рамка“

Рамка - упражнение за кръста и врата от МЕДИ СИ ПЛОВДИВ ЕООД

Това упражнение е ефективно при остеохондроза на гръбначния стълб и гръбначния стълб. Поставете лявата си ръка на дясното рамо, след това бавно обърнете главата си наляво. Задръжте в това положение за 30 секунди. След това, променете позицията на ръката, повторете в обратната посока. Направете 5 бавни повторения. Чувствате ли как мускулите се стягат?

„Гъска“

Гъска - упражнение за кръста и врата от МЕДИ СИ ПЛОВДИВ ЕООД

Последното упражнение за укрепване на мускулите на шията се държи в изправено положение. Изключително е ефективно да се отпуснете и разтегнете мускулите, като създавате усещане за освобождаване и релаксация. Станете изправен, издърпайте ръцете си по шевовете. Вратът трябва да бъде изправен, брадичката и раменете са успоредни на пода.

Продължете напред, завийте и опънете брадичката до рамото си, опитвайки се да я докоснете. Повторете същото действие в обратната посока. Извършете 5 повторения за всяко рамо.

Според д-р Бубновски , премахването на болката в шията може да се направи достатъчно бързо, но само с редовното и правилно изпълнение на тези прости и достъпни упражнения. Освен това не трябва да забравяме правилното хранене и отхвърлянето на лошите навици.

Малко усърдие и самоорганизация и много скоро ще се освободите от изтощителна болка в шията. Бъдете здрави!

Не забравяйте да споделите тези полезни упражнения с приятелите си в социалните мрежи.