Posted on Leave a comment

Как да изберем колан за кръста

Как да изберем колан за кръста?

Най-важните въпроси, които трябва да зададем на човека, който ни го предлага:

В последните една-две години в България нарасна търсенето на ортопедични колани против болки в кръста. Този завишен интерес се дължи на факта, че когато са качествени, те помагат, при това повече, отколкото хапчетата и свещичките с противоболков и противовъзпалителен ефект. Задно с качествените продукти обаче се проявиха и много, които могат повече да навредят, вместо да помогнат.

1. Задайте въпрос дали коланът, който ви се предлага, е предназначен срещу болки в кръста. Ако ви отговорят, че освен срещу болките в кръста, той ще ви помогне срещу куп други заболявания, е най-добре да го откажете.

Това означава, че той не е изработен за подкрепа кръста, което вече крие здравословни рискове.

2. Коланът трябва да е твърд, а откъм гърба трябва да бъде подсилен с метални банели. Банелите изпълняват важна роля в поддържането на изправената стойка на кръста и гърба и имат за цел да ограничат усукването на кръста при навеждане или друго движение, което обикновено е причина за рецидиви при дискова херния или сецване.

Материята, от която е изработен, трябва да е плътна и да не се огъва лесно.

Ето защо носенето на колан от мека материя и без поддържащи елементи (метални банели) е съвсем безсмислено. Ако някой ви препоръча такъв, значи не е наясно със спецификата на това сериозно заболяване.Коланите без метални банели не могат да осигурят достатъчно стабилност на кръста и не могат да предпазят нервните влакънца от прищипване на нервните влакънца от прешлените. Именно нарушаването на целостта на диска на прешлена, при което частички от него или неговото централно ядро изскачат назад или встрани и притискат минаващото оттам коренче на нерва, са причина за появата на дисковата херния.

3. Коланът, който избирате да носите, не трябва да загрява. Загряващите колани се използват само за отслабване и за нищо друго.

Тези, които предлагат загряващи колани обикновено агитират, че така се постигал по-бърз обезболяващ ефект при болки в кръста. При дискова херния от какъвто и да е тип загряването е абсолютно противопоказно. При загряване на болезненото място, по какъвто и да е начин, болката може за момент да намалее, но после се увеличава. Коренчето на нерва, при болки в кръста, е възпалено и поради това то е увеличило размера си. При загряване то още повече се уголемява и след това връщането му в нормалното положение става много по-трудно, а в някой случаи става и невъзможно.
Този факт е добре известен и затова няма невролог, който би ви препоръчал загряване при поставена диагнози „дискова херния”. Понякога търговците просто прикриват този факт, затова бъдете изключително внимателни. Загряването вреди на здравето и трябва да се избягва при избора на продукти или препарати за лечение на дисковата херния, които имат загряващ ефект.

4. Ширината на колана трябва да е такава, че при правилно слагане да захваща поне 20 сантиметра по височината на гръбнака.

Закопчаването трябва да е сигурно с широка залепваща бленда, за да не се допуска разхлабване или откачане на колана при натоварване.

Накрая…проучвайте добре продуктите, които избирате за вашето здраве. Защото със здравето не бива да се правят компромиси. Не се подлъгвайте по гръмки обещания за бързо облекчаване на болката, защото те могат да ви наредят в последствие.
Добре е да знаете и това… Според статистиката близо 20% от населението в активна възраст страда от дископатия. На какво се дължи тази тенденция?!

Защо се появяват дисковите хернии?

Те се срещат при хора на възраст от 15 до 80 години. При младите много често причината е травма от вдигане на тежест, продължител­но въздействие на ви­брации или ротационни движения. Постоянната неправилна стойка също може да доведе до хер­ния. Има и семейства, предразположени към образуване на дискови хернии.

Откъде идва болката?

Междупрешленните дискове са съставени от еластична хрущялна тъкан, фиксирана между прешле­ните. Всеки диск е пред­ставен от плоска, кръгла капсула с диаметър около 2,5 см и дебелина 6-7 см. Външната част се нарича фиброзен пръстен (annulus fubrosus), защото е съста­вена от твърда, фиброзна мембрана, която нормално ограничава пихтиестото вещество (nucleus pulposus) във вътрешността на диска.При травма или като резултат от остаряване­то на организма фиброзната мембрана може да се измести, нацепи или разкъса, като остави пих­тиестото вещество да се изплъзне и оформи херния. В зависимост от место­положението и размера си тя може да предизвика или не болка.

Дискови хернии могат да се получат на различни места по гръбнач­ния стълб. Най-често се появява лумбалната диско­ва херния (тази в областта на кръста).

Вашият коментар